home

Liliedugg

Alle som har spilt i band før det ble vanlig at slike fikk bo på ordentlig hotellrom her på berget, vil hevde at de selvsagt var forut for sin tid. Men det finnes bare fem stykker i det ganske land som har rett - verden må gå langt fram eller enda lenger tilbake før noen gjør Liliedugg selskap.

Fem musikanter kun i ordets absolutt videste forstand og knapt nok det, bevæpnet med geipende snerr og en nihilisme uten sidestykke i norsk kulturhistorie, et orkester unnfanget som en renhårig provokasjon ovenfor altfor vennligsinnede pønkere, et overbærende slag i ansiktet, en vulkan av edder og galle som reserverte sine mest brutale hånflir for de få, akk så villfarne sjeler som allikevel forfektet å like det de ble utsatt for.

Det var to band som gjaldt for hipstere i Trondheim på grytidlig 80-tallet. Det var Wannskrækk og det var Liliedugg. Liliedugg startet som en slags norsk versjon av The Stooges, med debutsingelen ”Neonråte” og kampropet ”byen brenner” som evig kjenningsmelodi. De boret seg nedover i sin egen musikalske visjon, godt hjulpet av apokalyptikere som australske Birthday Party med Nick Cave i spissen. Liliedugg hadde en fenomenal vokalist i Lars Vold. En energikonge og sceneforfører som lagde små øyeblikk av hengiven poesi for så å bli overrumplet av bandets rytmeseksjon og de duellerende maskingeværsalvene fra bandets konkurrerende gitarister. Liliedugg var et eget lite univers. Hva som helst kunne hende og hva som helst hendte.

Noen og tyve år senere ble det ungdommelig rockemonsteret tatt opp igjen i anledning av en bursdagsfeiring i 2006. Bandet var hundre prosent på plass – den helhetlige organismen Liliedugg rullet og gikk som ingenting hadde skjedd. Men noe HADDE skjedd. Musikken som var skremmende, sær og annerledes i 1983 fortonet seg som vital, energisk, men fremfor alt kontemporært og tilgjengelig. Verden hadde rett og slett rukket å ta igjen Liliedugg.

Liliedugg har tatt konsekvensen av dette og er igang igjen. Liliedugg jobber i disse dager med nytt studioalbum og slipper S.T.C.C.O.S den 1. Mai.

Published 26.04.09 14:36 by propaganda

Liliedugg II

Liliedugg II

Foto: Jan Walaker

Liliedugg Skansen

Liliedugg Skansen

Skansen 80's

Fugazi

Fugazi

Fugazi 2007

STCCOS

STCCOS